Meny Stäng

Hur du kan hantera nyheter

Det är en konstig tid vi lever i, och det är lätt att tappa fotfästet.

Det känns lite som att stå mitt i stormen just nu, media överöser oss med skräckscenarier om vad som kan ske med Coronaviruset och det är svårt att veta vad som är sant eller inte.
I många av världens länder införs det nu restriktioner som påminner om undantagstillstånd, så sker även i Sverige. Vi läser om att människor hamstrar livsmedel och förnödenheter, och att det påstås att det finns affärer där hyllorna gapar tomma.
Vad är sant? Vad är falskt? Hur ska man veta?
Det är så lätt att bli rädd och i rädslan tappar vi perspektiven på vad som är rimligt. Rädsla föder mer rädsla och när du är rädd fattar du inte bra beslut.
Det handlar inte om att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att problemet inte finns. Nej, det handlar istället om att vara medveten om vad som pågår och fatta kloka beslut i din vardag - och kunna behålla ditt fotfäste och balans ändå.
Kanske också viktigt att komma ihåg turbulensen runt Svininfluensan, hur media och myndigheter agerade då, och det var 2009 - inte så väldigt längesen.

Du kan förhålla dig till nyheter på ett mer balanserat sätt

Miriam Sundlöf, lärare i Soul Heart Journey School, har skrivit en intressant artikel om ämnet. Här får du flera tips som kan hjälpa dig på ett bra sätt.

Nyheter…

Vi ser och hör dem varje dag. Vid frukostbordet läsandes tidningen, på radion i bilen, när vi handlar och går förbi löpsedlarna vid kassan som ska locka till köp. Ibland känns det som att ju eländigare händelse, desto ”bättre”. Vi ser dem när vi interagerar i sociala medier.

När vi plockar upp telefonen för att läsa de senaste uppdateringarna vännerna gjort, mitt bland inlägg om fredagsmys och promenader med hunden, dyker de upp, upprörda ord kring en orättvisa någon utsatts för.

Hur du förhåller dig till nyheter - en artikel av Miriam Sundlöf
En artikel av
Miriam Sundlöf

Överallt vi vänder oss är de där, redo att trumma ut sitt budskap – att beröra, att ge sorgebesked, att frustrera, att engagera. De är känslosamma och målande, eller kalla och kliniska. Det är hemskheter mot individer och grupper i minoritet, och hjärtat blöder för alla dem som inte kan försvara sig eller som står upp för sig själva till ett mycket högt pris. Ibland är priset utanförskap, tortyr, ja kanske till och med döden.

Galna politiker annonserar den ena tokigheten efter den andra, eller smider planer i smyg, med påklistrade leenden, haglandes PK-floskler i TV-rutorna.

Det är mycket. Det är överallt.

Hur du förhåller dig till nyheter påverkar ditt mående
Hur du förhåller dig till nyheter påverkar ditt mående

Men vad gör det med oss? Varje dag, flera gånger om dagen, påminns vi om orättvisor och hemskheter här hemma och i resten av världen.

Hur känns det i dig och vad gör du med gensvaret som genereras i dig? Har du ”strategier” för att hantera intrycken?

Det är lätt att känna en hopplöshet, att världen är en hemsk och mörk plats.

Det är lätt att bli frustrerad och arg, eller helt enkelt ”stänga av” och låtsas oberörd (inför sig själv och andra).

Håll distansen

”Världen vi har skapat är en produkt av vårt tänkande, och den kan inte förändras utan att vi förändrar vårt tänkande.”

Så sa Albert Einstein, den berömde fysikern som ligger bakom bland annat relativitetsteorin. Han lär också ha sagt att ”allt är energi”.

Läs hela artikeln här >>

Dina utmaningar