Meny Stäng

Våra betydelsefulla djur. Läs mer >>

Våra betydelsefulla djur

Det kan finnas en massa anledningar till att vi är viktiga för vårt husdjur eller att djuret är viktigt för oss.

I djurkommunikation får man ofta uppleva hur mycket kärlek djuret känner för sin matte eller husse. Eller hur stolt djurägaren är över sin älskade hund, katt osv..

För mig är det både roligt och viktigt att umgås med djur.

Att mötas en glad hund i dörren, när jag varit i affären eller kommer hem från jobbet, det får mig på både gott humör och ger en välmående känsla.

Själv tycker jag det är lite extra kul att gå på kurs med min hund och att vi lär oss nya trix som vi sedan kan öva på hemma.

Hundpsykologen och författaren Anders Hallgren, menar på att när flockdjuret får vara en del av familjen, så känner de sig delaktiga i familjen, gruppen, vilket i sin tur ger djuret trygghet.

Fysisk kontakt

Fysisk kontakt är för de allra flesta djur ett sätt att bekräfta trygghet och samhörighet. Det dämpar också stress och frisätter endorfiner, en morfinliknande substans som kroppen producerar och ger lugnande inverkan. Dessutom frigörs hormonet oxytocin i hjärnan som har en liknande inverkan på djuret.

Så är det för oss människor också.

Samma hormoner utsöndras när vi klappar ett djur. Att vi människor får känna samhörighet med ett djur är ofta väldigt viktigt för oss människor också.

Betydelsefull

Ett djur kan vara otroligt betydelsefullt för dess ägare. Allt från en vän som alltid finns vid din sida. En kompis som du kan ”berätta” hemligheter för.

Ett djur kan skydda och varna oss från faror. Och de känner av när vi behöver tröst eller när vi behöver livas upp.

Djuren berättar gärna hur mycket de gillar sina ägare under djurkommunikation. Ett exempel på detta var en söt 10 årig tax som jag kommunicerade med.

Taxen bor i en barnfamilj där det också bor tre yngre taxar.

Hon förmedlade:

  • Jag vill bara säga att jag tycker mycket om min matte. Hon är den bästa. Den bästa jag vet faktiskt! Hon och jag leder vår flock.

Jag frågade också vad som var viktigt i hennes liv?

  • En bra flock. En sådan som min flock. Den är helt komplett!

Att vår djur är betydelsefulla, råder det ingen tvivel på tror jag.

Vad tycker djurägarna?

Jag frågade några djurägare om de hade lust att fundera på, varför just deras husdjur betyder så mycket för dem.

Så här går deras tankar kring djurens betydelse:

-En hund kan aldrig ersättas av något annat. Den är alltid lika glad när man kommer hem. Hunden känner av hur man mår och när man är ledsen tröstar den oss. Är vi glada så vill vår hund dela den glädjen med oss. En hund är alltid en trogen vän.

Lotta och Janne Nilsson, hundägare och de har tävlat och tränat hundar i hela sitt liv.

 

-En häst har sin egen personlighet precis som alla andra djur, och det tar tid att lära känna sin häst, men med tiden växer man ihop.

Jag har lärt mig läsa av min häst och han läser av mig (något han inte har behövt lära sig, det kan hästar bra av sig själv)

Att äga en häst är att befinna sig i nuet, när jag är med min häst måste jag vara där och då, för att det inte ska hända något. När jag rider måste jag koncentrera mig på vad jag gör, alla bekymmer försvinner i stunden och ersätts med glädje och frihet. En lång galopp i stilla regn är något av det mest uppfriskande jag vet och gör både mig och hästen glad och pigga.

Ann Carlsson, ägare till en Islandshäst och fyra katter. Ann har ett stort engagemang i att hjälpa hemlösa katter.

 

-Att leva med hund är helande! Hon finns alltid vid din sida i vått och torrt, känner av mina humörsvängningar och får en att koppla ner. Under min utmattningstid hade jag aldrig kommit ut ur huset utan min hund. Hon hjälpte mig med tillfrisknandet och fick mig att känna mig lugn och stabil.

Jag är övertygad om att min sjukskrivning blev kortare tack vare min schnauzer Alice.

Anna Lavin, hundägare till en underbar schnauzer som förgyller Annas och hennes familjs liv.

Det är härligt att höra hur betydelsefulla djuren är för ägarna och vice versa.
Fortsätt att umgås med era husdjur, det mår både djuren och vi bra av.

//Rose-Marie Axelsson

Källa : Den gamla hunden/Anders Hallgren, foto Eivor Rasehorn

 

 

Gästbloggare:

Rose-Marie Axelsson, en av våra lärare och Helhetsterapeut i Soul & Heart Journey School. 
Läs mer