Meny Stäng

Djur som haft det lite tufft i livet och som fått en ny chans. Läs mer >>

Denna gången handlar bloggen om djur som haft en tuff start i livet eller av någon anledning inte har någon ägare som tar hand om sitt älskade husdjur.

För att ta reda på mer om hur man kan hjälpa djur som haft det tufft, så kör jag ut till Djurens Vänner i Kyrkheddinge och träffar Ann Carlsson.

Jobbar ideellt

Hon har jobbat ideellt för Djurens Vänner sedan 90 talet. Det hela började med att hon tog hand om en katt härifrån. Vilket sedan ledde till att hon gick på ett årsmöte. Där anmälde hon sig till att hjälpa till med att göra återbesök av katter som fått ett nytt hem. Allt detta för att se om katterna fått det bra i sitt nya hem. Så småningom blev hon kassör och sitter idag som vice ordförande i föreningen.

Jag är nyfiken på varför djuren hamnar här och hur djuren får hjälp att få ett nytt och bättre liv. Ann berättar att de tar emot både katter, kaniner och marsvin. De delar byggande med Hundstallet som de har gemensamt fikarum tillsammans med. Det är något som de trivs väldigt bra med.

Hon menar på att det är så många katter som är utomhus och far illa på olika sätt.

När djuren kommer in på djurhemmet, så blir de veterinär besiktigade och får vård och mat och blir ompysslade, av anställda och volontärer som jobbar här. Alla katter kastreras innan de placeras ut till en ny och kärleksfull ägare.

Ann visar runt och berättar om Djurens Vänners lokaler. Det finns en avdelning för katter som är färdiga att placeras. Med det menas att de är friska, har hämtat sig och fått mat, värme och ev medicinvård. Hit får människor komma och göra ett besök på avtalad tid, om de är intresserade att ta hand om en katt.

Jag undrar vad det är som gör att det finns människor som just vill ha en katt  eller annat djur från Djurens Vänner? Ann svarar att det är människor som vill hjälpa till. Det kan vara allt från att hjälpa en hemlös katt, till att skaffa en kompis till en katt som redan bor hemma hos familjen osv…

Människorna som väljer att hjälpa ett djur härifrån, brukar utrycka att det känns tryggt och att de vet att djuren är kollade av veterinär.

Djurens Vänner önskar att alla kastrerar sina katter. Så 2-3 ggr/år erbjuder de sig att subventionera kastrering av katter.

Deras mål är att det inte ska finnas övergivna djur. Hade det inte fötts så många katter, hade det varit bättre balans, menar Ann på.

Hon fortsätter att visa runt på djurhemmet. Det finns ett vardagsrum (för katter, som bott här lite längre) och ett smådjursrum.

Det sitter små söta skyltar hos varje enskilt djur.Jag fastnar vid en skylt där det sitter en vacker svart katt inne, som heter Rödda. Ann berättar att denna katt var mycket svårt undernärd när hon hittades. Hennes nu så vackra päls, var inte svart som nu, utan den var brun och sträv pga av undernäring.

Det har tagit lång tid att få henne frisk och pigg igen, men idag sitter denna trevlig katt och väntar på att någon ska vilja ta hand om henne.

Medan jag är här och intervjuar Ann, kommer en barnfamilj på besök. De har en kanin där hemma, som skulle må bra av en liten kompis.

Det bor en liten gullig kanin här som heter Minna som skulle passa denna familjen perfekt. Deras lilla dotter har bestämt att kaninen byta namn till Midnatt, så Ann skriver dit det nya namnet på namnskylten. Det var ett väldigt vackert namn tycker både Ann och jag. Ann hämtar lite sallad och dottern får pröva att mata kaninen och tycke uppstår direkt. Kaninen blir nyfiken i sin tvårums bur och vill gärna både hälsa på dottern och hela familjen. Om ca två veckor ska Midnatt (Minna) få flytta hem till sin nya kärleksfulla familj.

Frågar mamman i familjen: Varför valde ni att hjälpa en kanin härifrån?
Hon berättar att det känns tryggt och bra att den fått veterinärvård. Och att de gärna vill hjälpa kaninen att få ett bra liv.

Jag frågar Ann hur de får in pengar till att driva denna fantastiska verksamhet. Hon berättar att det är genom medlemsavgifter och människor som skänker olika saker till dem.

Ann tipsar om att man kan bli medlem för 150:-/år som enskild medlem och 250:-/ för en hel familj.

Önskar man bli medlem och stötta djurhemmet så kan man läsa mer på:
Djurens Vänners hemsida: www.djurensvanner.se/malmo/

Men det finns också månadsgivare och människor som skänker saker till deras loppis osv. Det kan vara allt från leksaker, mat, kattsand till katterna.

Annat som de har stort behov av är såpa, ättika, tvättmedel och sopåsar.

Jag tackar Ann för att jag fått göra detta värdefulla och fina studiebesök. Det är fantastiska eldsjälar som jobbar här, med en stor kärlek till djuren.

Trots att djuren kanske haft en tuff start, så är min absoluta övertygelse att när det väl kommer hit, så startar en ny del i deras liv med mycket kärlek och omvårdnad.

// Rose-Marie

Gästbloggare:

Rose-Marie Axelsson, en av våra lärare och Helhetsterapeut i Soul & Heart Journey School. 
Läs mer