Meny Stäng

Fungerar Djurkommunikation? Läs mer >>

Det har forskats en del ang. kommunikation mellan människor och djur.

 

Enligt mig så går det att kommunicera med alla typer av djur.

De precis som vi har en egen vilja, en egen vetskap om vad de gillar och inte gillar. Det är ganska spännande att tänka att alla djur oavsett vilket sorts djur det handlar om kan uttrycka vad de känner och vad de kanske önskar mer av här i livet.

 

Vad säger vetenskapen om djurkommunikation?

I augusti 2016 presenterades ny forskning på Svt’s nyheter[1], som visar på att hundar inte bara tolkar tonfallet utan även ord.

Ungerska forskare vid Eötvös Loránd Universitetet i Budapest, har visat på att hunden reagerar på ord oavsett tonfall.

Med hjälp av en magnetkamera har man kunnat mäta fram när husse eller matte säger ett ord med en neutral röst och när de senare säger samma ord med en glad röst. Det visar på att ordets betydelse finns i vänstra hjärnhalvan och tonfallet i högra hjärnhalvan, precis som hos människor. Det visade också på att om man sa vissa ord med glad röst t ex att du är ”duktig”, så reagerade hjärnans belöningssystem kraftigare, än om man sa det med neutral röst.

Hunden har sedan lång tid tillbaks haft en viktig roll, både i jakt och till att varna människan från olika faror. Människan i sin tur har gett hunden skydd, värme, mat och kärlek. Det har lett till att vi avlat fram de hundar som bäst kan tyda vad vi känner och säger.

Alltså de hundar som är bäst på att kommunicera med oss.

Djurkommunikation fungerar om man frågar mig.

När djuren inte mår bra eller har ont rekommenderar jag alltid ett besök hos veterinären först. Men ibland är det trots allt just en djurkommunikation som fungerar bäst. Dem kan t ex tipsa om vad det är som gör att just din häst inte vill gå in i sin transport, varför din hund ylar när den är ensam hemma eller varför din katt inte trivs riktigt osv…

Djurkommunikation handlar inte alltid om hur många ord t ex en hund kan förstå, utan om hur vi människor tolkar den information som djuret sänder ut.

Detsamma gäller för djuren när de tolkar vad vi säger och tänker.

Visst är det många som håller med om att de funderar på hur det egentligen går till när din hund vet att det är dags att klippa klorna och springer och gömmer sig, bara vi tänkt tanken.

Eller hur det fungerar när din häst står och väntar på dig, trots att du inte brukar vara i stallet kl 08.00 på morgonen på onsdagar?

Vi kommunicerar mycket mer än vad vi tror. Ibland är djuren mästare på att påverka oss medvetet.

Min egen hund Estelle, en liten busig Bichon havanais, har bemästrat konsten att påverka mig.

Jag tycker att jag i förväg bestämt mig för hur lång promenad vi ska gå. Men lite då och då har jag märkt att promenaden inte alls blir så som jag tänkt mig, utan betydligt längre.

Ja, det är ett kärt bekymmer att promenaden helt plötsligt blev längre.

Men just så där kan det fungera när våra älskade djur påverkar och kommunicerar med oss.

Önskar dig en härlig dag
// Rose-Marie

 

[1] https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hundar-forstar-orden-och-inte-bara-tonfallet

Gästbloggare:

Rose-Marie Axelsson, en av våra lärare och Helhetsterapeut i Soul & Heart Journey School. 
Läs mer