Meny Stäng

En blogg om djur av
Rose-Marie Axelsson

Välmående för människor med funktionsnedsättningar

Sitter på tåget mot Höör, för att besöka Daglig Verksamhet (DV) i Höör. Ska bli spännande att få besöka denna fantastiska verksamhet, där de som har en funktionsnedsättning kan få en meningsfull sysselsättning om dagarna.

Väl framme i Höör träffar jag Lollo Jönsson och Kristina Ermansson som jobbar på DV.

På DV finns ett stort djurintresse bland medborgarna (besökare/brukare). Fyra hundar jobbar här varje dag. Att hundarna fyller en viktig uppgift här, råder det ingen tvivel om. Hundarna fungerar som ”morötter” när något är jobbigt för medborgarna.

Det händer något magiskt

Lollo och Kristina berättar att det har varit många fantastiska händelser här mellan medborgarna och hundarna.

Bl a hade en av medborgarna fått en ny assistent. Men medborgaren tyckte det var så jobbigt med den nya situationen, så han sparkade och slogs.

Det var ingen av ordinarie personal heller som kunde göra något åt situationen. Då kom personalen på att vi hämtar en av hundarna och genast lugnade situationen ner sig.

Kristina berättar att hundarna hjälper de medborgare som har problem med oro, ångest och panik. Då brukar medborgaren gå in i hundrummet och sätter sig ner i soffan och har en hund i sitt knä.

Då händer något magiskt, berättar Kristina. All oro och ångest rinner av medborgarna.

En av medborgarna har väldigt svåra ångestattaker och har själv hittat en strategi där det enda som hjälper att få ångestattaken att klinga av, är just att vara tillsammans med hundarna i hundrummet.

Genom hundarna kan man även träna empatiövningar. Att lära sig att ta ett stort ansvar med allt som rör hundarna, är också något man övar i hundgruppen.

Lollo berättar att det är viktigt att hundarna har ett alldeles eget rum här på DV. De behöver också vara ifred ibland och vila, precis som vi människor.

Det är också viktigt fortsätter Lollo att berätta, att medborgarna ska kunna göra ett aktivt val om de vill vara tillsammans med hundarna eller inte.

Vad gillar hundarna sitt arbete?

Jag frågar Lollo vad hundarna gillar att vara här om dagarna? Hon berättar att de ylar av glädje när de närmar sig DV på morgonen.

För medborgarna är det viktigare att hälsa på hundarna först på morgonen, innan de hälsar på personalen.

Skulle det bli ett bråk mellan medborgarna så kan de gå in i hundrummet tillsammans med oss personal och sätta sig och lösa konflikten. Det funkar mycket bättre att lösa konflikter, om vi sitter här inne hos hundarna, berättar Lollo.

Ibland kan medborgarna ha svårt för att ”läsa ansikten” och man kan istället via hundarna hitta nya möjligheter att diskutera olika problem. Man kan lära sig att hantera rädslor via hundarna.

Exempelvis kan det vara läskigt att plocka upp hundbajs efter hundarna, men med lite övning så går även det bra.

Via hundarna skapas nya möjligheter och lösningar.

Hundarna som jobbar här på DV är både allergivänliga och lätta att hålla under promenaderna. Denna gruppen har funnits i 5 år och Lollo berättar att det kommer många studiebesök hit och besöker dem eftersom de är många som är nyfikna på hur just hundgruppen fungerar.

Hundarna blir en mellanlänk mellan medborgarna och personalen.

Allt blir lättare

Allt blir så mycket lättare med hundarnas hjälp är min upplevelse medan jag är här. Det finns fler arbetsgrupper på DV för dem som vill engagera sig i dessa.

- Ljud & bildgrupp som bland annat skapar bloggar, serier, radiopoddar och filmer.

-Servicegruppen som servar och renoverar överblivna möbler från kommunen, som sedan återanvänds renoverade och klara i kommunen igen.

De hjälper till att paketera upp varor på Citygross, bygger insektshotell osv..

-Kontorsgruppen som tydliggör vardagen t ex gör de intsruktioner hur man duschar en hund

-Upplevelsegruppen jobbar med de olika sinnena, t ex bakar denna grupp.

-Företagsgruppen som jobbar ute på olika företag och även hundgruppen ingår i denna grupp, där man kan lära sig allt om pälsvård, gå på promenader med hundarna, lära sig ta ansvar för ett djur och besöker ett hunddagis där medborgarna i hundgruppen hjälper till två gånger i veckan.

Avslutningsvis berättar Lollo att hon tycker det är häftigt att se att exempelvis någon som har autism och inte kan visa empati, kan visa det för hundarna. Det finns alltid ett samtalsämne här på DV.

Har t ex Lollo varit på utställning med hundarna vill medborgarna veta hur det gått på tävlingen.

Vi skulle bli ”fattiga” utan hundarna här på DV. Det finns dem som endast vill gå hit för att träffa hundarna. Och Kristina berättar att för henne har hon fått möjlighet att jobba med två saker som hon verkligen brinner för. -Både med människor inom LSS och med djur samtidigt.

Det börjar bli dags att återvända mot Malmö igen. Min upplevelse är att detta är ett fantastiskt ställe. Där många problem i vardagen kan lösas med hjälp av hundarna. Hundarna känner in hur människor mår och är experter enligt mig att trösta och hjälpa människor.

Även om man inte kan ”prata” med en hund, så kan man kommunicera på så många andra sätt. Ibland vet vi inte hur det går till, utan bara att det sker en kommunikation och förståelse mellan människa och hund.

Här på DV hjälper hundarna till att hitta lösningar på problem, skapa välmående och till och med hjälpa medborgare med svåra ångest attacker.

Tack för att du läst
// Rose-Marie

 

Gästbloggare:

Rose-Marie Axelsson, en av våra lärare och Helhetsterapeut i Soul & Heart Journey School.
Läs mer